KRIMIONLINE, KRIMI VIDEA, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Soud poslal bývalého šéfa liberecké policie do vězení

Rozsudkem na čtyři roky vězení skončil v Liberci soudní proces s bývalým policejním ředitelem v Liberci Miroslavem Dvořákem. Odsouzený expolicista se na místě odvolal ke krajskému soudu. Předtím neúspěšně předložil nové důkazy ve svůj prospěch, zejména doklady a faktury svědčící o řádném hospodaření.


Státní zástupce Radim Kadlček navrhl pro Dvořáka čtyřletý nepodmíněný trest a zákaz činnosti na deset let. Návrh soud v rozsudku akceptoval. Pro další tři obžalované policisty navrhla obžaloba podmíněné tresty. Dva z nich dostali podmíněné tresty, třetí byl zproštěn obvinění. Sám Dvořák k soudu nepřišel.

Obžalovaní policisté čelili skoro dva roky obvinění za braní úplatků, podvodu, zneužití pravomoci veřejného činitele a zkreslování údajů o hospodaření. Dvořákovi hrozila sazba až do osmi let vězení.

„Obžalovaný Dvořák zneužíval svého postavení a jednal jako středověký feudál. Zavedl regionální klientelismus,“ řekl v závěrečné řeči žalobce Kadlček. Dodal, že je o Dvořákově vině přesvědčený z důkazů v dokumentech, z výpovědí svědků i z legálních odposlechů.

„Žádal úplatek 250 tisíc korun za zavedení projektu radary u škol, nařídil stornování dopravního přestupku náměstka hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Martina Seppa (ČSSD), využíval policisty i služební vozy k soukromým pracím na svém domě i v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech na Českolipsku,“ shrnul žalobce.

Dvořák popíral svou vinu od začátku procesu loni v říjnu. „Cítím v tom politický tlak. Příkaz k některým kontrolám vydal osobně tehdejší ministr vnitra Ivan Langer, a to není obvyklé,“ řekl Dvořák. Poukázal, že upomínkové plyšové policisty nebo novoroční ohňostroj financoval ze svých peněz.

„Naši závěrečnou řeč jsem postavil na nedostatcích v právním výkladu a na metodických chybách. Dnes jsem přinesl nové písemné důkazy o Dvořákově nevině,“ ukázal obhájce. „Můj mandant dodával svůj majetek, který je zabudován v objektech Policie v Liberci. Nařídil jízdy kvůli odvozu tohoto stavebního materiálu, ovocných stromků, růží, nástěnek a ne z důvodu zneužívání pracovníků údržby pro osobní potřeby,“ shrnul obhájce.

Ředitel Miroslav Dvořák působil na okresním policejním ředitelství v Liberci od roku 2003 do roku 2008. Zavedl přísná pravidla a zasadil se o rychlejší zřízení krajské policie v Liberci. V únoru, necelé dva měsíce po velkém soukromém ohňostroji pro policisty, ho zatkla policejní inspekce a Dvořák následně strávil ve vazbě sedmdesát dní.


(Zdroj: Krimi Zprávy Liberec)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

HYNEK JIŘÍ
* 20.5.1987 pohřešovaný

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

MLYNÁŘÍK VÁCLAV
* 11.2.1969 pohřešovaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín