KRIMIONLINE, KRIMI VIDEA, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Lupič zavraždil komplice, u soudu dostal 12 let

Na 12 let a sedm měsíců za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci jako zvláště nebezpečného recidivistu Josefa Špatného (44) za vraždu jeho společníka, sérii loupeží a krádeže. O dva měsíce mu snížil trest, který mu vyměřil letos v dubnu Krajský soud v Brně. Na šest let pak odsoudil za krádeže 49letého Ivana Daniela, který Špatnému při některých trestných činech pomáhal. V jeho případě VS verdikt KS potvrdil.


Všechny delikty, z nichž se oba obžalovaní zpovídali, se staly v roce 2009. Špatný si nejprve „vzal na paškál“ dva bankomaty. Z prvního na Brněnsku, to společně s Danielem, si odnesl téměř 600 tisíc korun, druhý na Břeclavsku se mu „vybrat“ nepodařilo. V obou případech měl ještě dalšího pomocníka, kterého se rozhodl zbavit, což také 1. června 2009 udělal.

Komplice nejprve vylákal na Blanensko, kde ho vozidlem odvezl do lesa. Tam vystoupili a Špatný nelegálně drženou samonabíjecí pistolí ho střelil do hrudníku, poté jeho tělo otočil na břicho a z bezprostřední blízkosti ho střelil ještě do hlavy. Vrah odjel do Brna a následující den do blízkosti Žďáru nad Sázavou, kde na místní cestě auto polil hořlavinou a zapálil.

Daniel pak sám 17. června „vybral“ bankomat na Hodonínsku. Lup byl 220 tisíc korun. Krajský soud Špatného ale odsoudil i za to, že přepadl v Třebíči starší ženu v jejím bytě, hrozil jí i smrtí a fyzicky ji tam napadl, až upadla do bezvědomí. Ženu okradl a utekl.

VS však v tomto případě trestní stíhání zastavil jako neúčelné, a to na základě odvolání Špatného, který u tohoto skutku žádal zproštění obžaloby. Zároveň se také dožadoval překvalifikování vraždy na zabití a tím nižšího trestu.

„V tom případu z Třebíče existovaly určité pochybnosti, které bylo třeba dořešit. U ostatních je jeho vina jednoznačná. S ohledem na to, že maximální trest, který jsme mohli Špatnému uložit, by však byl jen o tři měsíce vyšší než ten nynější, zvolili jsme neúčelnost místo dalšího složitého dokazování. Trestali jsme ho ale za méně trestných činů než krajský soud, a proto je trest nižší, byť jen o málo,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Daniel u VS požadoval zproštění obžaloby s tím, že se ničeho nedopustil. V prvním případě jej prý usvědčuje pouze nevěrohodná výpověď Špatného, ve druhém jen pachová stopa, a ta podle něj není důkazem dostačujícím pro jeho vinu. „O jeho vině není pochyb,“ dodal mluvčí.


(Zdroj: Krimi Zprávy Brno)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

KREJČA VIKTOR
* 26.5.2006 pohřešovaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

MLYNÁŘÍK VÁCLAV
* 11.2.1969 pohřešovaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín